Kiedy i dlaczego warto go pić?

Sok z brzozy jest przezroczysty i przypomina wodę. Nie tylko z wyglądu. W smaku również jest do niej podobny, choć wyraźniej słodkawy, gęstszy i lekko lepki
Sok z brzozy ma szereg właściwości, których część z nas nie jest w ogóle świadoma. Choć jest on stosowany już od wieków, to właśnie współczesne badania naukowe potwierdziły jego prozdrowotne cechy. Szklanka soku z tego popularnego w Polsce drzewa może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na m.in. potas, magnez fosfor, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Co więc zyskamy dzięki wzbogaceniu naszej codziennej diety w sok z brzozy?

Najlepszy sok z brzozy pozyskiwany jest z jej pnia (oskoła). Zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych. Właściwości lecznicze ma jednak także sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków.
Właściwości soku z brzozy:
- stymuluje filtrację nerek, przyspiesza wydalanie moczu i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
- redukuje ból reumatyczny, głównie powodowany rwą kulszową
- wzmacnia odporność
- pomaga obniżyć temperaturę, złagodzić ból gardła, bóle mięśniowe i kostne
- polecany jest osobom mającym chorobę wrzodową lub nieżyt żołądka

Sok z brzozy ma pozytywny wpływ na wiele naszych organów. Między innymi na nerki, serce i płuca.
- ma działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na możliwość przeciwdziałania rakowi płuc, polecany jest głównie palaczom
- dzięki wielości witamin i soli mineralnych pomaga w leczeniu i zapobieganiu anemii
- zawarte w sokach przeciwutleniacze wspomagają układ krwionośny, zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca i zakrzepicy.
Jak i kiedy pić?
Sok z brzozy można a wręcz należny pić przez cały rok. Jednak płynięcie soków w brzozie bezpośrednio związane jest z rozpoczęciem okresu wegetacyjnego i zazwyczaj przypada na okres przedwiośnia (początek marca). Sok z brzozy można pić zarówno w formie surowej lub np. jako lemoniadę w towarzystwie cytrusów lub rozgrzewających przypraw. Wystarczy, że wymieszasz poniższe składniki i możesz pić na zdrowie!
- sok z brzozy
- sok z cytryny lub z pomarańczy
- imbiru, mięty lub tymianek
- dosłódź miodem
- nie podgrzewaj!