Loading …

Loading …

Kiedy i dlaczego warto go pić?

woda brzozowa

Sok z brzozy jest przezroczysty i przypomina wodę. Nie tylko z wyglądu. W smaku również jest do niej podobny, choć wyraźniej słodkawy, gęstszy i lekko lepki

Sok z brzozy ma szereg właściwości, których część z nas nie jest w ogóle świadoma. Choć  jest on stosowany już od wieków, to właśnie współczesne badania naukowe potwierdziły jego prozdrowotne cechy. Szklanka soku z tego popularnego w Polsce drzewa może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na m.in. potas, magnez fosfor, wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Co więc zyskamy dzięki wzbogaceniu naszej codziennej diety w sok z brzozy?

sok z brzozy

Najlepszy sok z brzozy pozyskiwany jest z jej pnia (oskoła). Zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych. Właściwości lecznicze ma jednak także sok wyciśnięty z liści czy dojrzewających pączków.

Właściwości soku z brzozy:

  • stymuluje filtrację nerek, przyspiesza wydalanie moczu i zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • redukuje ból reumatyczny, głównie powodowany rwą kulszową
  • wzmacnia odporność
  • pomaga obniżyć temperaturę, złagodzić ból gardła, bóle mięśniowe i kostne
  • polecany jest osobom mającym chorobę wrzodową lub nieżyt żołądka
sok z brzozy nerki

Sok z brzozy ma pozytywny wpływ na wiele naszych organów. Między innymi na nerki, serce i płuca.

 

  • ma działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na możliwość przeciwdziałania rakowi płuc, polecany jest głównie palaczom
  • dzięki wielości witamin i soli mineralnych pomaga w leczeniu i zapobieganiu anemii 
  • zawarte w sokach przeciwutleniacze wspomagają układ krwionośny, zapobiegają chorobom niedokrwiennym serca i zakrzepicy.

    Jak i kiedy pić?

    Sok z brzozy można a wręcz należny pić przez cały rok. Jednak płynięcie soków w brzozie bezpośrednio związane jest z rozpoczęciem okresu wegetacyjnego i zazwyczaj przypada na okres przedwiośnia (początek marca). Sok z brzozy można pić zarówno w formie surowej lub np. jako lemoniadę w towarzystwie cytrusów lub rozgrzewających przypraw. Wystarczy, że wymieszasz poniższe składniki i możesz pić na zdrowie!

    • sok z brzozy
    • sok z cytryny lub z pomarańczy
    • imbiru, mięty lub tymianek
    • dosłódź miodem
    • nie podgrzewaj!lemoniada z brzozy