Loading ...

Loading ...


Sposób na śnieżnobiałe zęby – sprawdź, czego unikać

Nawet najdroższy zabieg wybielający zęby nie sprawi, że nasz uśmiech będzie zachwycał zniewalającym blaskiem przed długi czas. Na kolor zębów wpływa także to, co jemy i pijemy na co dzień. Które pozycje warto wykluczyć z menu, a przynajmniej ograniczyć ich spożywanie?

 

Uniknąć przebarwień szkliwa pozwala utrzymanie tzw. białej diety. Szczególnie zalecane jest ono po profesjonalnym wybielaniu zębów u stomatologa. Nabiał, ryby, białe warzywa – taki jadłospis brzmi apetycznie, ale po dłuższym czasie może stać się monotonny. Jak się jednak okazuje wcale nie musimy całkowicie rezygnować z ulubionych produktów, które mogłyby zabarwić zęby. Chcąc utrzymać śnieżnobiały uśmiech, warto natomiast ograniczyć spożywanie pokarmów i picie napojów zawierających naturalne lub sztuczne barwniki. Których w szczególności?

Czerwone wino

Choć czasem trudno odmówić sobie wypicia kieliszka dobrego czerwonego wina do kolacji, warto zastanowić się czy na pewno powinniśmy po niego sięgać. Zamiast skupiać na krótkotrwałej przyjemności lepiej pomyśleć o długofalowych skutkach takiej konsumpcji. Zarówno czerwone, jak i różowe wino przyczynia się bowiem do powstawania przebarwień. Ponadto sprzyja osadzaniu się kamienia nazębnego.

Owoce leśne

Naturalne barwniki zawarte w ciemnych owocach jeżynowych zostawiają widoczne plamy na zębach. Regularne spożywanie jagód, czarnych porzeczek i malin wpływa na zmianę koloru szkliwa. Często zaś warto sięgać po pomarańcze i ananasy, których kwasy wybielają powierzchnię zębów.

Słodkie napoje gazowane

Energetyki, oranżady, kolorowe napoje – zawarte w nich związki kwasowe prowadzą do trwałego uszkodzenia szkliwa. Zęby są także szczególnie podatne na sztuczne barwniki znajdujące się w składzie słodkich napojów.

Sosy

Fani kuchni wschodniej i włoskiej powinni w racjonalnych ilościach przygotowywać potrawy na bazie kolorowych sosów. Składniki i przyprawy potrzebne do przyrządzenia sosu sojowego, curry, jak i pomidorowego – mimo przyjemnego smaku – powodują przebarwienia.

Kawa i herbata

Napary te, mimo że zapewniają solidną dawkę energii zaraz po przebudzeniu, odbarwiają zęby. Każdy rodzaj kawy, nawet zabielonej duża ilością mleka, wpływa na zmianę koloru szkliwa. W przypadku herbaty dobrze jest ograniczyć picie szczególnie tej zaparzonej z czarnych liści.

Na co warto postawić?

Jedzenie i picie to dla wielu z nas źródło niebywałej przyjemności. Jeśli jednak staramy się dbać o nasze zęby musimy być ostrożni. Jak odnaleźć balans? Aby cieszyć się nienagannym uśmiechem, warto sięgać po jabłka, marchew i seler, które oczyszczają zęby z osadu. Właściwości wybielające maję także truskawki! Nasze menu powinno być również bogate w nabiał: mleko, twaróg, jogurty. Dobrze, aby dania główne bazowały na drobiu i rybach. Dodatkowo podczas codziennej higieny jamy ustnej warto uwzględnić stosowanie pasty wybielającej, np. Rapid White. Zawarte w niej drobinki ścierają osad nazębny, zapobiegając trwałym przebarwieniom szkliwa.