Loading …

Loading …


Jak wybrać najlepsze belgijskie piwo?

O sztuce wyboru piwa w knajpie.

Najlepsze piwa w knajpach? Belgijskie! Blonde, Double czy Blanche – którego spróbować, czym się różnią? Które dla kogo, bo przecież Blonde wcale nie tylko dla posiadaczy blond włosów! Sztuka wyboru piwa równa się sztuce wyboru wina, też warto się jej nauczyć! Jak więc wybrać najlepsze belgijskie piwo?

Jak próbować piwa w knajpie – podstawowe zasady

Piwo smakuje się podobnie jak wino, w niewielkich ilościach i bardzo powoli. Oceniasz wygląd, zapach i smak. Poproś kelnera o niewielką porcję wybranego trunku. Nie musisz się na niego decydować! Próbuj, aż znajdziesz idealny dla siebie napój.

Najpierw oceń barwę piwa oraz wysokość piany. Piana to element niezbędny doskonałego piwa. Musi być gęsta, złożona z małych pęcherzyków, zwarta.

Jeśli taka jest, oceń zapach. Powinieneś wyczuwać nuty cytrusów, bananów, wanilii, a nawet czekolady! Gdy zapach kojarzy Ci się z gumą balonową lub kwiatami, to też dobry sygnał. Gdy czujesz masło, kukurydzę, przypalone mleko? Lepiej poproś o inne piwo! Takie nuty świadczą o tym, że trunek jest albo niedojrzały albo przejrzały.

Spokojnie! Jeśli nie czujesz i nie rozróżniasz zapachów, daj sobie czas. Popróbuj.

Teraz czas na smak. To oczywiście najważniejsze. Pierwszy łyk to pierwsze, mniej skomplikowane nuty smakowe. Po chwili poczujesz ich znacznie więcej, te właśnie są najważniejsze dla Twojej oceny trunku. Wystarczy już tylko zadecydować, co bardziej Ci odpowiada, delikatny smak, czy zdecydowany i mocny? Przedstawiamy propozycję dla tych, którzy cenią subtelność, oraz tych, którzy wolą bardziej intensywne doznania.

Najlepsze belgijskie piwo? Z nutami cytrusów, bananów i wanilii

Lubisz delikatne, orzeźwiające, owocowe smaki? Stanowczo więc sięgnij po jasne piwa górnej fermentacji, łagodne dla podniebienia, o przyjemnym, świeżym aromacie.

W pierwszej kolejności skosztuj piwa Grimbergen Blonde. Jego głęboka, złota barwa i aromat dojrzałych owoców oraz goździków podbiją Twoje podniebienie. W unikalnej kompozycji odnajdziesz lukrecję, miód oraz skórkę pomarańczową. Koneserzy gatunku chwalą je za idealnie zachowany balans między kwaśnością a słodyczą. Piwo ma gęstą, aksamitnie białą, wysoką pianę. Jest lekkie i klarowne.

Masz ochotę na coś bardziej orzeźwiającego? Do gustu przypadnie Ci Grimbergen Blanche – jasne piwo pszeniczne o pięknej słomkowo-złotej barwie. Trunek cechuje obecność delikatnych bąbelków oraz aromatów cytrusów i goździków. Wyczuwalne są też nuty kolendry oraz wanilii i bergamotki, które sprawiają, że smak jest jedyny w swoim rodzaju. Biały Grimbergen wyróżnia się naturalną mętnością i lekką, białą pianką. Myślisz „najlepsze belgijskie piwo”, gdy go próbujesz? Strzał w dziesiątkę!

Karmel, śliwki oraz korzenne przyprawy – z myślą o fankach intensywnych smaków

Jeśli wolisz intensywne smaki, zdecyduj się na piwo Grimbergen Double. Jego głęboki, bursztynowy kolor oraz mocny smak to zasługa mieszanki różnych gatunków słodów i procesu podwójnej fermentacji. Intensywna słodowa nuta z delikatnym posmakiem karmelu i suszonych śliwek nadają mu nie tylko korzenno-karmelowego aromatu, ale też mocnego temperamentu. Sięgają po niego smakosze, którzy cenią w piwie zarówno słodycz, jak i goryczkę. Ciemna barwa i jasna, gęsta i kremowa piana to cechy charakterystyczne Grimbergen Double.

Sztuka serwowania

Odpowiednie piwo wybrane? Czas poznać sztukę jego perfekcyjnego serwowania! Zbyt ciepłe lub zimne traci aromat i walory smakowe. Najlepiej podawać je w temperaturze 6-8 st.

Duże znaczenie ma też dobór naczynia. Musi mieć odpowiedni kształt i grubość, by wydobyć walory trunku. Kielichy o wąskim dole i rozszerzeniu ku górze pozwala na dłuższe utrzymanie piany. Ważne jest też to, jak je trzymasz! Nie ogrzewaj w dłoniach, to nie koniak!

Smacznego!