Galangal – kolacja walentynkowa z afrodyzjakiem
Zastanawiasz się co przyrządzić na walentynkową kolację? Jeśli chcesz zaskoczyć swojego partnera nie tylko smakiem potrawy, ale jej oryginalnością – sięgnij po galangal. Ta przyprawa, oprócz egzotycznej nazwy posiada też niezwykłe właściwości. Co ciekawe, jest też używanym od wieków afrodyzjakiem!
Galangal jest powszechnie stosowany w Indonezji i Malezji jako przyprawa. Cenione są jego pobudzające i tonizujące właściwości. Co ciekawe, wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym oraz przy warzeniu piwa.

Galangal pochodzi z Dalekiego Wschodu
Galangal w kuchni
Galangal, podobnie jak imbir, pojawia się w daniach z ryb i w przepisach na skorupiaki wraz z czosnkiem, chilli, cytryną lub tamaryndem. Dodaje się go również do sosów, zup, kurczaka, warzyw, mięsa i curry.

Galangal świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni jako zamiennik imbiru
Chociaż galangal używany jest często w pikantnej kuchni indonezyjskiej, sproszkowana przyprawa wzmacnia też smak takich dań jak kurczak delikatnie przyprawiony koprem, cytryną i delikatnie gotowany w mleku kokosowym. Dania te często występują w towarzystwie warzyw, ryb, ognistego chilli.
Jakie dobroczynne cechy ma galangal?
Jego właściwości są zbliżone również do imbiru. To aromatyczny środek pobudzający. Jest używany na nudności, wzdęcia, niestrawność, reumatyzm, katar i zapalenie jelit. Posiada także właściwości tonizujące i przeciwbakteryjne. W Indiach służy jako dezodorant do ciała i odświeżacz oddechu. Jest więc idealny jako składnik dania na romantyczną randkę. Po kolacji nie będziemy czuli się ciężko, a nasz oddech będzie sprzyjał romantycznym momentom.

Do przygotowania romantycznej kolacji warto sięgnąć po afrodyzjak
Co ugotować na walentynkową kolację?
Prawdopodobnie najbardziej znaną potrawą z galangalem jest tajska zupa tom kha, która łączy w sobie bogactwo wielu aromatów: słodycz kokosa, pikantny smak galangalu i chili oraz kwasowość trawy cytrynowej i limonek. Można przygotować ją z wieloma dodatkami. Najpopularniejsze są jednak wersje z kurczakiem (gai) lub krewetkami (goong).

Tajska zupa Tom Kha z dodatkiem galangal to idealna propozycja na walentynkową kolację